Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Χειροποίητες χυλοπίτες ολικής αλέσεως "Θαλλώ"



Συστατικά : αλεύρι ολικής αλέσεως, κατσικίσιο γάλα, αυγά 
Όλα τα υλικά είναι βιολογικής προελεύσεως


Η χυλοπίτα ολικής αλέσεως λόγω του πίτουρου στην παρασκευή του άλευρου, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (κυταρίννη) οι οποίες βοηθούν στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό. 

Επίσης το φύτρο που εμπεριέχεται στο πίτουρο μας παρέχει :
α) βιταμίνες ομάδος Β και ένζυμα που βοηθούν στην μετατροπή υδατανθράκων σε ενέργεια χρήσιμη για τον οργανισμό 
β) αρωματικές λιπαρές ύλες που δίνουν άρωμα και γεύση.


Συνταγές

Χυλοπίτες ολικής αλέσεως με γαρίδες 

Υλικά (Για 4 άτομα) 

300 γρ. χυλοπίτες ολικής 
12 μεγάλες γαρίδες 
120 γρ. κρεμμύδι 
4 καυτερές πιπεριές (αποξηραμένες) 
80 ml λευκό κρασί 
4 κουταλιές ελαιόλαδο 
Δυόσμος 
Μαϊντανός 
Αλάτι 

Εκτέλεση 

 Βράζετε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά και τα σουρώνετε. Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε στο ελαιόλαδο τις καθαρισμένες γαρίδες και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, δηλαδή τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τέλος τα μυρωδικά. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 5΄ ρίχνετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε, αφήνετε τα ζυμαρικά να τραβήξουν τα υγρά και σερβίρετε. 

Διατροφικά συστατικά : Βιταμίνες B12, C, D, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Ασβέστιο, Φώσφορο, Χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα. 





Χυλοπίτες ολικής αλέσεως με τόνο, καλαμπόκι και πιπεριές 

Υλικά (για 4 άτομα)

• 400γρ. χυλοπίτες ολικής αλέσεως 
• 4κ.σ. ελαιόλαδο 
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
• 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 
• 1 πράσινη πιπεριά χωρίς σπόρους, κομμένη σε φέτες 
• 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς σπόρους, κομμένη σε φέτες 
• 400γρ. ντομάτα
• 200γρ. καλαμπόκι
• 1 βιολογικός κύβος λαχανικών 
• 400γρ τόνο σε νερό 
• 1κ.σ. παρμεζάνα 
• Φύλλα μαϊντανό για γαρνίρισμα 

Εκτέλεση:  

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε το λάδι με λίγο νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και όταν βράσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το κρεμμύδι πάρει χρυσαφί χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες και τον κύβο. Τα αφήνουμε να βράσουν, έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά. Στραγγίζουμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε την σάλτσα, τον τόνο και το καλαμπόκι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε παρμεζάνα και λίγα φύλλα μαϊντανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου