Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μαρμελάδα Μήλο-Αχλάδι-Ροδάκινο

Μαρμελάδα "Θαλλώ"

Συστατικά: Ροδάκινο, Μήλο, Αχλάδι, Ζάχαρη.


Ροδάκινο
Η γενέθλια γη του ροδάκινου είναι η Κίνα· στην Ελλάδα το έφερε ο Μ.Αλέξανδρος απο τις εκστρατείες του στην Περσία. Αναφορές για το ροδάκινο συναντούμε στο σύγγραμα του Θεόφραστου "Περί φυτών" ως περσική μηλές, και σε έργο του Αντιφάνη όπου παρουσιάζεται ένας νεαρός να προσφέρει σε μια κοπέλα τα "χρυσά μήλα" λέγοντάς της πως νεωστί γαρ το σπέρμα τούτ' αφιγμένον εις τας Αθήνας παρά του βασιλέως ( δηλαδή πρόσφατα ήρθε απ΄την Περσία) και εκείνη τα παίνεψε διότι νόμιζε πως επρόκειτο μήλα των Εσπερίδων, καθώς τα πρόσφεραν σαν εκλεκτό έδεσμα. Στην αρχή τα ονόμαζαν δωράκινα, απο την λατινική λέξη durus που σημαίνει σκληρός· στην ελληνική γλώσσα, όμως, δεν σήμαινε τίποτα ώσπου μετέπειτα με παρετυμολογία από τα ρόδα, ονομάστηκαν ροδάκινα. Η εν λόγω ονομασία του καρπού εμφανίζεται στην πρώιμη βυζαντινή εποχή (4ος-7ος αιωνας), όπου ένας διαιτολόγος της εποχής ο Ιερόφιλος, αναφέρει στο συγγραμά του τα ροδάκινα ως το καλύτερο φρούτο του Σεπτεμβρίου. Στην Άπω Ανατολή θεωρείται ότι συμβολίζει την μακροζωία,την αθανασία κ την αγνότητα.

Το ροδάκινο περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεϊνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C κ E, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο, ασβέστιο και αρκετά αντιοξειδωτικά. Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών δρα ως αντιγηραντική ουσία, κατά της χοληστερίνης και των γαστρεντερικών διαταραχών, πρόληψη καρκίνου κ.α. Το ροδάκινο είναι απο τα φρούτα που προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση διότι αποτελείται απο 89% νερό· παράλληλα ο συνδυασμός των μετάλλων, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων δρα ως αγχολυτικό κι ηρεμιστικό. Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη ροδάκινων, με γνωστότερα εξ αυτών, τα νεκταρίνια κ τους γιαρμάδες.


Μήλο
Τα μήλα είναι ένα από τα θρεπτικότερα φρούτα! Στην Ελλάδα ήρθε τον 7ο αιώνα π.Χ. κι ένα έθιμο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγνωρισιμότητά του.. Το χρησιμοποιούσαν στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές ως τρόπος προτάσεως γάμου: αν κάποιος έριχνε ένα μήλο δίπλα σε μια κοπέλα αυτό ισοδυναμούσε σε πρόταση γάμου, αν εκείνη το έπιανε σήμαινε πως αποδεχόταν την πρόταση. Επίσης, εκείνη την εποχή τα μήλα ήταν πολύ σπάνια και ακριβά, ώστε ο νομοθέτης Σόλων όρισε πως το νεόνυμφο ζευγάρι να γευόταν από κοινού ένα μήλο πριν αποχωρήσει προς τα ιδιαίτερα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα από την εποχή του Σιδήρου και από την Λίθινη εποχή που αποδεικνύουν πως καταλωνόταν ως ωμή τροφή. Αναφορές έχουμε και στην μυθολογία με το "μήλο της Έριδος" που έγινε η αφορμή για τον πόλεμο της Τροίας και με τα "χρυσά μήλα των Εσπερίδων" του ενδέακατου άθλου του Ηρακλή. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρωτοκαλλιεργήθηκε απο αρχαίους Ρωμαίους ενώ κάποιοι άλλοι στην Κεντρική και Νότια Ασία. Τον 13ο αιώνα ο Αιγύπτιος Ραμσής ο 2ος είχε δώσει διαταγή για την καλλιέργεια μήλων, η οποία ανά τους αιώνες εξαπλώθηκε μέχρι τις κοιλάδες του Ρήνου ώσπου σήμερα έχουμε 35 διαφορετικές ποικιλίες, όπως Φερίκια, Λαδόμηλα, Φακηλάτα κ.α.

Τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει είναι: φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη C κ Α, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλίκο οξύ, βήτα-καροτίνη και φυτικές ίνες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό και μυικό σύστημα, έχουν αντιγηραντικές, αντικαρκινικές, αντιπυρετικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και συνιστώνται ως μια από τις καλύτερες τροφές για μια ισορροπημένη διατροφή.


Αχλάδι
Το αχλάδι ή απίδι είναι ένα ευαίσθητο φρούτο αλλά πολύ θρεπτικό. Κατάγεται από την Κασπία θάλασσα και στην Ευρώπη ήρθε τον 17ο αιώνα. Στην Ελλάδα βρέθηκε απο τα αρχαία χρόνια όπου το ονόμαζαν τότε άπιο, αλλά ήδη από την ελληνιστική εποχή χρησιμοποιούσαν την λέξη απίδιον. Οι κυριότερες ποικιλίες του αχλαδιού είναι: Κρυστάλλι, Κοντούλα, Βουτυράτη, Δουκέσσα κ.α.

Θρεπτικά συστατικά που περιέχει το φρούτο είναι: βιταμίνη C, Β6, ασβέστιο, νιασίνη, ποτάσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό. Είναι άριστη πηγή διαιτητικών ινών, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και την δυσκοιλιότητα, μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι αντιφλεγμονώδες και χάριν στον χαλκό που περιέχει βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου