Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Κριθαράκι


Το κριθαράκι ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των ζυμαρικών, η οποία αριθμεί σχεδόν 300 διαφορετικά είδη.Ένα από αυτά είναι το κριθαράκι το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία των "μικρών ζυμαρικών".Παρασκευάζεται όπως και τα ζυμαρικά με μόνη διαφορά το μέγεθος κοπής· χρησιμοποιείται σιμιγδάλι, προερχόμενο αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι, πλούσιο σε γλουτένη. Επίσης, προστίθεται νερό, φρέσκο γάλα και αλάτι κατά βούληση· το χρώμα τους το παίρνουν από την προσθήκη φρέσκων αυγών. Όταν αγοράζουμε κριθαράκι, όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά, θα πρέπει να προσέχουμε να επιλέγουμε αυτά που είναι καθαρά, χωρίς μαύρα στίγματα ή λευκές κηλίδες και έχουν υαλώδη τομή.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Το κριθαράκι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, κύριο χαρακτηριστικό των ζυμαρικών, γι' αυτό άλλωστε πολλές δίαιτες αθλητών βασίζονται σε αυτά. Η ενέργεια που προσφέρει απελευθερώνεται στο σώμα μας αργά αλλά σταθερά. Επιπλέον περιέχει ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου,είναι εύπεπτο,περιέχει λίγα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες τύπου Β αλλά είναι πλούσιο σε άμυλο.Αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελέσει ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους διαβητικούς...
Η σάλτσα που το συνοδεύει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην θρεπτική αξία του πιάτου το οποίο θα υποβαθμιστεί εάν αυτή είναι πλούσια σε λιπίδια και θερμίδες, ενώ αντίθετα θα αναβαθμιστεί εάν περιέχει φρέσκα λαχανικά, ελαιόλαδο, βότανα κ.ο.κ.



Συστατικά: σιμιγδάλι ψιλό, κατσικίσιο γάλα, φρέσκα αυγά, αλάτι.
Όλα τα υλικά είναι βιολογικής προελεύσεως.



ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Υλικά (για 4 άτομα)
½ κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες ή ολόκληρα αν είναι μικρά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή πολτό φρέσκιας ντομάτας
¾ κούπας ελαιόλαδο
300γρ. κριθαράκι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
Λίγο άνηθο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Σε σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι το πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε και το κριθαράκι και το γυρνάμε 2-3 φορές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ ανακατεύοντας.Ρίχνουμε την ντομάτα, τον άνηθο, το αλάτι και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Όταν έρθουν σε σημείο βρασμού, βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.Αν δεν έχετε τέτοιο σκεύος, τα μεταφέρετε σε ταψάκι ή γάστρα που είχατε κρατήσει ζεστή μέσα στο φούρνο όση ώρα θερμαινόταν ή συνεχίζετε τη διαδικασία στο μάτι της κουζίνας.
Ψήνουμε για όση ώρα χρειάζεται να μαλακώσει το ζυμαρικό και να μελώσει η σάλτσα.Το σπιτικό κριθαράκι διαφέρει πολύ στο χρόνο βρασμού από αυτό του εμπορίου, γιαυτό προσοχή!Σβήνουμε το φούρνο λίγο πριν ετοιμαστεί και αφήνουμε να σταθεί το φαγητό μας για 5’.


ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Υλικά (για 4 άτομα)
200γρ.κριθαράκι
1 φλυτζανάκι ψιλοκομμένο βασιλικό
1 φλυτζανάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
5-6 φύλλα ψιλοκομμένη λουίζα
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη ή πολτό φρέσκιας ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.Ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε μέχρι να απορροφήσει το λάδι. Προσθέτουμε 2 κούπες ζεστό νερό. Αφήνουμε το κριθαράκι να πάρει βράση, μετριάζουμε την φωτιά και ανακατεύουμε.
Αλατίζουμε ελαφρά, ενώ προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και την φέτα ψιλοκομμένη ούτως ώστε να διαλυθεί εντελώς κατά το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τόσο μέχρι το κριθαράκι να αρχίσει να φουσκώνει και να απορροφά το νερό.
Τότε βάζουμε την ντομάτα και τα βότανα όλα μαζί. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να βράσει το μίγμα ακόμα για λίγα λεπτά, κλείνουμε την φωτιά και το αφήνουμε μέσα στη κατσαρόλα για περίπου 8 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του. Σερβίρεται ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου