Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Μπανάνα (Musa acuminata/balbisiana)


Τροπικό φρούτο, καρπός του δέντρου μπανανιά. Το όνομα του φρούτου προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάχτυλο. Τα ίχνη του φρούτου πρωτοεμφανίστηκαν στην Μαλαισία και στην Ευρώπη θεωρείται ότι έφθασε χάρη στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου.
Τα φύλλα του φυτού είναι μεγάλα, εύκαμπτα και αδιάβροχα. Χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους, σαν αλεξιβρόχια (ομπρέλες) και για το τύλιγμα της τροφής με σκοπό το μαγείρεμα ή την αποθήκευση. Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, ενίοτε με την προσθήκη μελιού.
Στην Αμερική άρχισε να καταναλώνεται ευρέως το 19ο αιώνα· μέχρι σήμερα παιζεί σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή των Αμερικανών, καθώς ένας μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 2 φορές περισσότερες μπανάνες απο έναν Ευρωπαίο.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μπανάνας με κάποια να μοιάζουν περισσότερο κι άλλα λιγότερο με την συνηθισμένη μας κίτρινη μπανάνα. Οι μπανανιές που φυτρώνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μεσσηνία και την Κρήτη παράγουν ιδιαίτερα εύγεστες και αρωματικές μπανάνες, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρές σε σχέση με αυτές που παράγονται σε θερμότερες χώρες.



Η μπανάνα είναι ενα απ΄τα πιο θρεπτικά φρούτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σε 3 είδη σακχάρων - σουρκτόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη - αποτελώντας άριστη πηγή ενέργειας. Λόγω της μεγάλης ενεργειακής της αξίας συνιστάται η κατανάλωσή της από παιδιά αλλα και αθλητές. Ωστόσο η θερμιδική της αξία φτάνει τις 90-139 θερμίδες και δεν συνιστάται σε άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών καθώς περιέχει βιταμίνη C, Βα, Β6, κάλιο, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ριβοφλαμίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο. Προστατεύει τον οργανισμό απο γαστρεντερικές διαταραχές, και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού και πεπτικού συστήματος.


----------------------------------------

Μαρμελάδα Μπανάνα - Αχλάδι - Μήλο


Συστατικά : Μπανάνα, Αχλάδι, Μήλο, Ζάχαρη, Βανίλια.


ΣΥΝΤΑΓΗ

Βασικές αρχές για την παρασκευή μαρμελάδας

Μπανάνες
Μήλα
Αχλάδια
Ζάχαρη
Βανίλια
  • Καθαρίζουμε τα φρούτα και βγάζουμε τους σπόρους.
  • Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια να πάρουν μια βράση.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να δέσει, να μαλακώσουν τα φρούτα και να γίνει σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου