Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Φουντουκιά (Corylus)


Τα είδη της είναι ψηλά φυλλοβόλα δέντρα που φτάνουν μέχρι και 35 μέτρα ή θάμνοι με ύψος 3-4 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, εναλλάσσονται και φέρουν τρίχες. Τα άνθη της φουντουκιάς έχουν διαφορές μεταξύ τους και τα αρσενικά σχηματίζουν μακριές ταξιανθίες ενώ στα θηλυκά οι ταξιανθίες είναι μικρές και περιβάλλονται από λέπια.Οι φουντουκιές είναι αυτοφυείς και άγριες, ιθαγενή δένδρα της Ευρώπης και της Μ. Ασίας ή καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους. Η φουντουκιά είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα οι θαμνώδεις ποικιλίες. Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και προτιμά τα υγρά ,δροσερά μέρη. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί μπορούν να βλάψουν τα άνθη της. Στο έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ευδοκιμεί σε όλους τους 35 μέτρατύπους εδαφών.
Το φουντούκι έχει στρογγυλό σχήμα με γωνίες και φέρει περίβλημα το οποίο βγαίνει εύκολα και σκληρό περικάρπιο.Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια παίρνουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για να ξηραθούν. Έπειτα, διοχετεύονται σε ειδικά μηχανήματα για το σπάσιμο του κελύφους, τους σπαστήρες φουντουκιών.
Υπάρχουν αρκετά είδη φουντουκιάς και στην Ελλάδα βρίσκουμε δύο: Την ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά (Corylus avellana - Κόρυλος η αβελλάνα) και την αγριοφουντουκιά. Η λεπτοκαρυά είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες.
Η αγριοφουντουκιά είναι αυτοφυής βρίσκεται μεμονωμένα σε διάφορα δάση της χώρας. Οι καρποί της είναι γνωστοί ως φουντούκια Κωνσταντινούπολης. Άλλα είδη φουντουκιάς είναι η γιγάντια με ύψος 35 μέτρων και μεγάλη παραγωγή μακρύκαρπων φουντουκιών. Η φουντουκιά του Θιβέτ (Corylus ferox - Κόρυλος η θηριώδης) με καλής ποιότητας φουντούκια και πλούσιο φύλλωμα καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό φυτό.
Το επιστημονικό όνομα του δένδρου - corylus - προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη κόρυς που σημαίνει περικεφαλαία, κράνος, και τούτο διότι ο καρπός της φουντουκιάς όταν είναι φρέσκος περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα το οποίο παρομοιάζεται με στρατιωτικό κράνος.
Στην Κελτική παράδοση η φουντουκιά και οι καρποί της αντιπροσώπευαν την σοφία και την έμπνευση· αρκετές παραλλαγές μύθων διηγούνται ότι εννέα φουντουκιές φύτρωναν γύρω από μια ιερή λίμνη, στην οποία και έριχναν τους καρπούς για να τρέφονται οι σολωμοί, ιερά ζώα για τους Δρυίδες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και "καλά" μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι από τους θρεπτικότερους ξηρούς καρπούς καθώς περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Τρώγονται κυρίως ψημένα και είναι απο τους πολύ καλούς ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιούνται στη σοκολατοβιομηχανία, στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού.






Πραλίνα Φουντουκιού "Θαλλώ"

Συστατικά: Φουντούκια, Κακάο, Κουβερτούρα, Ζάχαρη, Βούτυρο, Ζαχαρούχο Γάλα.


ΣΥΝΤΑΓΗ

1 ζαχαρούχο γάλα
125 γρ. βιτάμ
100 γρ. κουβερτούρα
5 κουταλιές κακάο
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 1/2 κούπα φουντούκια

Εκτέλεση
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βιτάμ σε μπεν μαρί.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο και την ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε μαζί με το ζαχαρούχο γάλα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης κουβερτούρας και του βουτύρου και χτυπάμε.
  • Θρυμματίζουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου